Laagste prijs!
DIY dash, maak je eigen dashboard

DIY Dash / dashboard voor sim racing

GamesGames

In deze blog gaan we dit keer eens wat anders doen. En nee, we kijken geen video en wensen je er succes mee. Dit keer steken we de handen uit de mouwen. Nou ja, deels dan, want we zullen een deel moeten uitbesteden aan de techniek.

Waarom een DIY dashboard

Het is altijd gaaf om zelf iets te creëren en buiten het feit dat we er wat euro’s mee uitsparen is het ook gewoon leuk om te doen. Het eindresultaat in een eigengemaakt dashboard dat je kunt monteren op je racestoel/racestuur. Deze is compatibel met SimHub en daarmee geschikt voor iedere racespel op de PC.

Aan de slag!

Benodigdheden

De lijst met onderdelen is niet zo heel groot:

Benodigdheden:

 • Arduino Pro Micro
 • 4 inch VoCore Screen
 • 2×8 LED WS2812 Module
 • 2×4 LED WS2812 Module

Optioneel:

 • Fijn schuurpapier
 • Primer
 • Zwarte spray

Daarnaast hebben we een 3D printer (met zwart filament), een soldeerbout en soldeertin, en installatiedraad nodig.

Stap 1 – Printen

Download de files van Thingiverse en laad deze in je favorieten programma, wij gebruiken graag Ultimaker Cura. De vervolgstappen zullen ook gebaseerd zijn op deze software. Het eindresultaat van deze stap zijn de geprinte files, mocht je dus je eigen software gebruiken dan kun je deze stap overslaan.

Ultimaker Cura

We zullen en aantal files moeten printen:

 • Back Case
 • Front Case
 • VoCore holder (longer ribbon, meer ruimte voor de kabel)
 • Mount (in deze file zitten al de bevestigingen voor Fanatec en SimuCube maar meer zijn te vinden op Thingiverse)

We laden 1 vóór 1 de STL-files in en slicen deze en slaan deze op voor je favoriete 3D printer. Maak je nog geen gebruik van profielen dan zijn de profielen van Chep zeker de moeite waard om te proberen, zeker de laatste laag geeft al een fantastisch eindresultaat.

Ultimaker Cura het inladen van een file

De afwerking of de kwaliteit van de print is niet direct iets waar je op moet letten, zeker niet als je deze tutorial volgt en ook de optionele afwerking stap niet overslaat.

Goed, aan het eind van deze stap hebben we 4 zelf 3D geprinte objecten

Stap 2 – Afwerking

Nu we de 4 geprinte objecten hebben is het tijd om deze af te werken. Hier zijn verschillende methodes voor. Wij houden het graag simpel en gezien de geprinte onderdelen niet veel detail nodig hebben volstaat deze methode:

We geven de onderdelen een laagje primer

Het schuren van de onderdelen in 3 stappen, korrel 60, korrel 240 en als laatste korrel 400. Gebruik tijdens het schuren water om het smelten van het plastic te vermijden.

We spuiten de onderdelen met zwarte lak, of een kleur naar keuze.

Het eindresultaat is als volgt:

3d print met primer laag
Primer laag
3d print zwarte lak
Zwarte lak laag

Stap 3 – Montage & bedrading

Als we alle onderdelen gereed hebben is het tijd om het geheel te monteren. We plaatsen de LED modules in de front case zoals in onderstaand schema. Vervolgens solderen we met installatiedraad conform onderstaand schema, we raden aan om hier ook de kleuren aan te houden.

Het VoCore scherm plaat je in de geprinte VoCore holder. Vervolgens begeleid je de USB kabels uit het scherm en die van de Arduino Pro Micro uit de case en klik je de case in elkaar. Met 4 schroeven zorg je dat het display blijft zitten. Als laatste monteer je de mount.

Stap 5 – SIMHub

De Arduino Pro Micro wordt standaard herkend door SIMHub voor het VoCore scherm is er nog een driver nodig. Deze kan hier worden gedownload.

Gerelateerde nieuwsberichten

Kom regelmatig terug voor het laatste nieuws, tips & tricks en DIY guides op het gebied van simracing.

Welk racestuur past bij jouw speelstijl?

We begrijpen hoe belangrijk het is om het juiste racestuur te kiezen dat perfect past bij jouw speelstijl. Of je nu een fanatieke racer of een liefhebber bent, een goed racestuur kan je spelervaring naar een hoger niveau tillen. Maar…...

Banner Welke Past Bij Jouw Speelstijl

Welk Logitech racestuur is geschikt voor beginners?

Ben je een beginnende gamer die geïnteresseerd is in het betreden van de wereld van het simracen? Dan ben je hier aan het juiste adres! In deze blogpost gaan we het hebben over welk Logitech racestuur het meest geschikt is…...

Banner Welk Logitech Racestuur Is Geschikt

Top 5 Logitech Racesturen

Welkom bij onze roundup van de “Top 5 Logitech Racesturen”! Het kiezen is niet altijd makkelijk, omdat elk stuur zijn eigen voor- en nadelen heeft en soms helpen de termen trueforce, drivingforce en force feedback ook niet mee....

Banner Top 5 Logitech Racsturen