Laagste prijs!
Fanatec Podium DD1 vs DD2

Fanatec DD1 vs DD2

GamesGames

In de wereld van racesturen en sim racing zijn er veel verschillende merken en modellen om uit te kiezen. Een van de meest populaire en gewaardeerde merken op de markt is Fanatec, met hun indrukwekkende assortiment racesturen, pedalen en accessoires. In deze blog gaan we het hebben over twee van hun meest populaire direct drive racesturen: de Fanatec DD1 en Fanatec DD2. We zullen de belangrijkste kenmerken van elk stuur bespreken en de verschillen tussen beide modellen belichten, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen over welk stuur het beste bij jou past.

De belangrijkste kenmerken van de Fanatec DD1

De Fanatec DD1 is een direct drive racestuur dat bekend staat om zijn indrukwekkende kracht, precisie en duurzaamheid. De belangrijkste kenmerken van de DD1 zijn:

 • Krachtige direct drive motor: De DD1 beschikt over een krachtige motor die zorgt voor realistische en gedetailleerde force feedback. Dit vertaalt zich in een meer meeslepende race-ervaring in racegames en helpt je om beter te presteren op het circuit.
 • Compatibiliteit: De DD1 is compatibel met zowel PC als consoles (Xbox ready en voor PlayStation in deze special uitvoering Fanatec Podium Racing Wheel F1), waardoor het een veelzijdige keuze is voor gamers met verschillende voorkeuren en systemen.
 • Modulaire opbouw: De DD1 is ontworpen om te werken met een breed scala aan Fanatec accessoires, zoals stuurwielen, pedalen en shifters, waardoor je jouw race-ervaring verder kunt personaliseren en uitbreiden.
 • Software: Fanatec’s FanaLab software maakt het mogelijk om de DD1 volledig af te stemmen op jouw persoonlijke voorkeuren en rijstijl, met geavanceerde instellingen en aanpassingen.

De belangrijkste kenmerken van de Fanatec DD2

De Fanatec DD2 is een high-end direct drive racestuur dat de lat nog hoger legt wat betreft prestaties en kwaliteit. De belangrijkste kenmerken van de DD2 zijn:

 • Nog krachtiger motor: De DD2 is voorzien van een nog krachtigere motor dan de DD1, wat resulteert in een nog realistischere en intensere force feedback-ervaring.
 • Hogere torque: De DD2 heeft een verbeterde torque, wat betekent dat het stuur beter bestand is tegen de hoge krachten die tijdens het racen op het stuur worden uitgeoefend.
 • Quick Release Systeem: De DD2 is uitgerust met een geavanceerd Quick Release systeem, waardoor je snel en eenvoudig stuurwielen kunt wisselen zonder gereedschap.
 • Langere garantie: Fanatec biedt een langere garantie op de DD2 (5 jaar) in vergelijking met de DD1 (3 jaar), wat de duurzaamheid en betrouwbaarheid van het product benadrukt.

Uiterlijk verschillen Fanatec Podium DD1 vs DD2

Hoewel de Fanatec DD1 en DD2 veel overeenkomsten vertonen, zijn er enkele opvallende verschillen in hun uiterlijk. Een aantal van deze verschillen zijn:

 • Kleur: De DD1 heeft een zwarte afwerking, terwijl de DD2 een opvallende gouden afwerking heeft. Dit maakt de DD2 gemakkelijker te onderscheiden en geeft het een premium uitstraling.
 • Formaat: De DD2 is iets groter en zwaarder dan de DD1, wat te maken heeft met de krachtigere motor en verbeterde torsiestijfheid. Dit kan van belang zijn als je beperkte ruimte hebt of als je je racestuur vaak moet verplaatsen.
 • Logo: Het logo op de DD2 is prominent aanwezig en geeft het modelnummer weer, wat bijdraagt aan het onderscheid tussen beide modellen.

DD1 vs DD2 in specs

Er zijn een aantal verschillen tussen de DD1 en DD2. Het grootste verschil zit hem in de Torque die beduidend beter is dan de DD1. Daarnaast krijg je vanwege het krachtsverschil bij de DD2 een Podium Kill Switch.

SpecificatieDD1DD2
PlatformPC, Xbox One ReadyPC, Xbox One Ready
Hardmount3-hole pattern, 5-hole pattern from bottom, Sidemount 2-hole pattern on each side3-hole pattern, 5-hole pattern from bottom, Sidemount 2-hole pattern on each side
USB update rate1000Hz1000Hz
TorqueUp to 20NmUp to 25Nm
Degrees of rotationUnlimited / AdjustableUnlimited / Adjustable
Connection portsCAN, Data, Emergency Stop, Handbrake, Pedals, Shifter 1, Shifter 2, Torque KeyCAN, Data, Emergency Stop, Handbrake, Pedals, Shifter 1, Shifter 2, Torque Key
Table ClampOptionalOptional
Display2.7″ 256×64 OLED2.7″ 256×64 OLED
Kill SwitchOptionalIncluded
Cover platesBrushed AluminiumCarbon Fibre
Display modesClipping, FFB Telemetry, Wheel Base telemetryClipping, FFB Telemetry, Wheel Base telemetry
Tuning Menu through steering wheelYesYes
Rev Lights on Wheel BaseNoNo
Adjustable springYesYes
Adjustable ABS vibrationYesYes
Adjustable brake forceYesYes
Adjustable drift modeYesYes
Adjustable FF strengthYesYes
Adjustable sensitivityYesYes
Adjustable shockYesYes
Quick ReleaseYesYes
Cooling systemSingle fanSingle fan
Mode ButtonNoNo
Force Feedback drive systemDirect DriveDirect Drive

Wat vindt Reddit van het verschil tussen de DD1 en DD2?

Op reddit zijn vele discussies / topics over het verschil tussen de DD1 en DD2. Een aantal quotes uit het volgende topic:

 • “The DD1 has been more than enough, yes I’m running high torque mode.” (AtvnSBisnotHT)
 • “DD2 has a longer warranty period (1 vs. 2 years) – the additional peak torque isn’t that much of a big deal IMO and reviewers generally advocate for the DD1 over the DD2.” (smelly_beanstalk)
 • “You’ll have to decide for your self if that’s worth it. The experience will be identical at 15nM or less.” (AztecTwoStep)

Conclusie

Bij het kiezen tussen de Fanatec DD1 en DD2, zijn er verschillende factoren om in overweging te nemen. Beide racesturen bieden uitstekende prestaties en kwaliteit, maar de DD2 heeft een krachtigere motor, verbeterde torsiestijfheid en een langere garantie. Dit maakt de DD2 een betere keuze voor diegenen die bereid zijn om een hogere prijs te betalen voor een meer premium race-ervaring.

Aan de andere kant, als je een beperkt budget hebt of nieuw bent in de wereld van sim racing, is de Fanatec DD1 nog steeds een uitstekende keuze. Het biedt een zeer realistische race-ervaring en is compatibel met een breed scala aan accessoires, waardoor je jouw setup verder kunt uitbreiden en aanpassen. Uiteindelijk komt het neer op jouw persoonlijke voorkeur, budget en race behoeften bij het kiezen tussen deze twee hoogwaardige racesturen.

Fanatec Podium DD 1

Actuele prijzen

De laagste prijzen voor Fanatec Podium DD 1 hebben we voor je op een rij gezet.
Fanatec Podium DD 2

Actuele prijzen

De laagste prijzen voor Fanatec Podium DD 2 hebben we voor je op een rij gezet.

Gerelateerde nieuwsberichten

Kom regelmatig terug voor het laatste nieuws, tips & tricks en DIY guides op het gebied van simracing.

Welk racestuur past bij jouw speelstijl?

We begrijpen hoe belangrijk het is om het juiste racestuur te kiezen dat perfect past bij jouw speelstijl. Of je nu een fanatieke racer of een liefhebber bent, een goed racestuur kan je spelervaring naar een hoger niveau tillen. Maar…...

Banner Welke Past Bij Jouw Speelstijl

Welk Logitech racestuur is geschikt voor beginners?

Ben je een beginnende gamer die geïnteresseerd is in het betreden van de wereld van het simracen? Dan ben je hier aan het juiste adres! In deze blogpost gaan we het hebben over welk Logitech racestuur het meest geschikt is…...

Banner Welk Logitech Racestuur Is Geschikt

Top 5 Logitech Racesturen

Welkom bij onze roundup van de “Top 5 Logitech Racesturen”! Het kiezen is niet altijd makkelijk, omdat elk stuur zijn eigen voor- en nadelen heeft en soms helpen de termen trueforce, drivingforce en force feedback ook niet mee....

Banner Top 5 Logitech Racsturen